The Soul Children mitt i våldets Chicago

Posted on May 18, 2012 in Chicago

Två gånger i veckan träffas gospelkören Soul Children med nästan 60 medlemmar mellan 7 och 18 år för att repetera. Kören som leds av Walt Whitman har funnits i 30 år, hela tiden med samma mål; att få unga människor att känna tilltro till sig själva, till andra och Gud. För att sprida gospelmusikens budskap och för att knyta internationella kontakter har kören rest till Europa flera gånger. De gör också ofta framträdanden på hemmaplan, bland annat för  ingen mindre än The First Lady Michelle Obama under Natomötet i Chicago i maj.

Här uppträder Soul Children på DuSable museum of African American history.

Nästan varje dag skjuts människor ihjäl i Chicago. I tidningarnas rapporteringar om våldet handlar det uteslutande om skottlossningar som drabbar staden varje dygn på olika håll.  I sammanhanget “mindre allvarliga brott” som exempelvis misshandelsfall verkar inte få plats. Ofta handlar det om unga personer som mister livet innan de ens fyllt 15 år.

Englewood tillhör en av Chicagos södra förorter och anses vara ett av de farligaste områdena.  Arbetslösheten är hög, infrastrukturen i akut behov av upprustning och kriminaliteten är bland den högsta i landet. Här, i Olive Branch Missions kyrksal, ovanpå ett boende för hemlösa kvinnor, övar Soul Children varje torsdag och lördag.  De flesta ungdomar bor på andra håll, men de får vara där gratis och sprider samtidigt värme till sina medmänniskor med sin sång.

Efter att ha blivit inbjuden att gästa deras repetitioner tar jag en gång i veckan röda linjen från vårt tillfälliga hem i River North söderut till 63:rd street. När jag kliver av tunnelbanan för att byta till bussen som ska ta mig ända fram är jag den enda vita på plattformen. Det inger en ovan känsla, men kanske framför allt för att människorna jag möter så tydligt utstrålar en lägre social status och ett sämre välmående än de välbärgade inne i city. Många saknar tänder och en del har tydliga missbruks- eller psykiska problem. Englewood förekommer ofta i de mörka tidningsnotiserna. Vetskapen om att en ung tjej eller kille kanske ska dö där idag känns förkrossande och desperat.