Mary Mary hetast på Gospelfestivalen

Posted on Jun 24, 2012 in Chicago

I den gassande solen väljer många att söka skydd under ett paraply i Ellis Park, den sista dagen av den 27:e upplagan av Chicago Gospel Music Festival. Det är torrt och dammigt i parken, kön ringlar lång till smootievagnen och sponsorn McDonalds hopptorn, i skuggan under några träd, är populär bland barnen. Sponsorerna, som inte bara består av den mäktiga hamburgerkedjan, omnämns flera gånger från huvudscenen, som avgörande faktorer för att festivalen överhuvudtaget kan existera. Den är gratis  för besökarna och har för första gången flyttat ut från Millennium Park inne i staden, till en förort på södra sidan där gospelkulturen lever som starkast. Att festivalen inte lockar lika många besökare och inbringar pengar som Bluesfestivalen och världens största matfestival Taste of Chicago är trolig orsak till flytten.

För första gången upplever jag en festival där det inte säljs alkohol, vilket är befriande. Stämningen är ändå på topp och besökarnas danser, handklapp och glada utrop känns desto mer genuina och äkta. Glädjen kommer från dem själva – eller från Gud, som förstås är i centrum.

Dagens huvudnummer är Mary Mary  och i väntan framför scenen, när de mindre kända artisterna gjort sitt, smaskas det på medhavd picknick eller såsdränkta revbjensspäll från en av matvagnarna. Barnen springer runt, hoppar och tjoar och en flicka i fyraårsåldern är mäkta stolt över sina nygjorda rastaflätor med vita pärlor. Flera gånger böjer hon ned huvudet, nästan ända till marken och skakar loss allt vad hon kan så flätorna flyger i vindfläkten och pärlorna klapprar mot varandra. Till sällskapet bredvid hör en man som är bred som två personer.

Medan de flesta andra sitter nedsjunkna i varsin tältstol som de av bekvämlighetsskäl tagit med sig, står mannen upp hela tiden. Själv tar jag en tupplur på min sarong medan solen sakta sänker sig på himlen och allt fler besökare samlas för att se de kaliforniska systrarna. Mary Mary anses ha brutit ny mark inom gospelmusiken under 2000-talet, genom att bland annat ha breddat genren med inslag av jazz, hiphop, soul och funk.

 

 

En av duons mest kända låtar är Schackles (Praise him) som de framförde under konserten i Ellis Park.