Jag föddes 1979 i Linköping och flyttade till Stockholm 1998. Möten med människor och nya upptäckter är min drivkraft, ständigt på jakt efter att lära mig mer. Jag berörs och inspireras av verkliga berättelser och att skriva och fotografera har alltid hört till mina intressen.

När jag under min fotoutbildning på Sigtuna folkhögskola (2004-2005) fick möjlighet att skildra min mormor och mammas åtskilda liv i text och bild, var det ett enkelt val att söka vidare till Bildjournalistikprogrammet i Sundsvall (2005-2008). Trots det var vägen dit allt annat än självklar. Tidigare har jag bland annat jobbat i en taxiväxel, inom hemtjänsten,  städat hytter på ett kryssningsfartyg i Karibien och assisterat på filminspelningar, olika sammanhang som alla gett mig nya erfarenheter och insikter om värdet av att vara ödmjuk inför tillvaron.

Just nu är jag föräldraledig men innan dess har jag i flera år jobbat på olika nyhetsredaktioner, nu senast som producent på P3 Nyheter på Sveriges Radio. Tidigare har jag också varit nyhetspresentatör och reporter där. Radiomediets direkthet tilltalas jag av, liksom det avskalade som ger lyssnaren möjlighet att själv skapa bilder och scener. Inom TV4 balanserade jag olika roller, en lärorik plattform där jag som bland annat videoreporter och redigerare fick kombinera favorituttrycken ord och bild. 

Som pressfotograf på Sundsvalls Tidning och Dagens Nyheter hamnade jag ständigt i nya situationer, vilket passade mig. Att försöka fånga ögonblick och ett språk som tar sig över ordets gränser är mitt mål som fotograf, om än inte ett helt lätt sådant.

Med en strävan efter ärlighet och uppriktighet möter jag min omvärld, så vill jag också skildra den.

Evelina Attervall