Fastlåst vid Oak beach

Posted on May 2, 2012 in Chicago

Det står Master. Vit text mot ett blått fält medan resten är stålfärgad och täckt av rost. Pinad av sötvattenmättad ostanvind som svept över Michigansjön och gifterna som den dundrande trafiken släpper ut.

Någon har låst fast hänglåsets bygel i bänken utan att lämna kvar nyckeln. Är det låset som är master över bänken eller tvärtom? Numera oskiljaktiga har de blivit till en enhet, masterbänken i parken intill Oak beach.  Lika svår att separera verkar den trötta mannen i grön collagetröja vara från bänken bredvid.  Han har tagit av sig skorna och låter de vila mot sitt ena lår medan fötterna med de vita gräsfläckade strumporna möter bänkens svarta stål, också den märkbart påverkad av omgivningen. En röd sparvliknande fågel flyger mellan träden, medan en annan sjunger likt en busvisslare. Över skyskrapornas tak orkar solen sig knappt igenom molnen, ändå pockar dess värme likt mullret från bilarna som bildar en flod av tunga toner.

Den grönklädda mannen har rest sig upp, satt på sig sin grå mössa och han säger något ohörbart rakt ut i luften. På amerikanska förstås. Ur en påse prasslar han fram något ätbart som han stoppar i munnen. Skorna vilar ännu på kroppen. Fötterna nuddar den stenbelagda ytan, med fimpar, som täcker marken en bit innan grönt gräs breder ut sig. Mannen lägger sig igen med korslagda armar ovanför huvudet. Busvisslaren har tystnat och en sparv, denna gång en riktig, pickar bredvid.